5HOURS IN WROCLAW | MUST-SEEN PLACES

12:37

Well hello! 
In today post I want to write about places we visited in Wroclaw. It's very beautiful city centre (tbh, we didnt see much except the city centre). But we already have list of places we didnt have time to visit -  for the next time! Fortunately we will plan it better and have more time to explore the city.)
 I just want to clarify one thing before I start: I am not a guide (obvi), so these tips are just my personal opinions (well mine and K's). We like to walk around city, admire the architecture, visit churches and town halls, sometimes I made K. to go with me to see exhibition but that's all. 

//

V dnešním článku se trochu víc rozepíšu o tom, co jsme vlastně ve Wroclawy viděly a co se nám líbilo, a na závěr co nás čeká při příští (snad i delší) návštěvě. Asi je zbytečný to psát, ale jenom bych upozornila, že nejsem žádný průvodce.. já i Káťa jsme ten druh turistů, co se nejradši prochází po městě, obdivují architekturu, zastaví se na trzích, jednou za 5let dokážu Káťu dotáhnout do nějakého muzea, takže pokud tohle není váš cup of tea, tak tenhle článek berte spíš jen jako inspiraci ;) 

-------------------------------------------------------------------------------------------

DWARFS  |  TRPASLÍCI 
Wroclaw's dwarfs (or gnomes - if you will google that, try both) are pretty much a thing. It's various large statues all around the city!  We saw a lot of these little guys and we didnt even seek for them particulary. I have few tips if you will travel to Wroclaw with kids and a mission to find most of them, you can pay for dwarf tour OR you can go to tourist information and get a free map with locations of the statues. Oh, and there's even online maps, like this one!

O trpaslíčkách jsem slyšela už dávno a myslela jsem, že je to hned po Rynku to nejznámější ve Wroclawy. Nejvtipnější byla moje mamka, která se o jejich existenci dozvěděla v autobuse a nakonec pořádala závody, kdo jich uvidí nejvíce. Jsou to vlastně různě velké sošky trpaslíků všude po městě, každý je jiný, každý vyjadřuje něco jiného, ale všichni (co jsme viděly) jsou skvělý! 
I přesto, že o ně prakticky zakopáváte, tak existují speciální tour, prodávají se mapy v trpasličích obchodech, kde jsou zakreslení. Můj tip: v infocentru dávají mapy zdarma nebo existuje online mapa zde - určitě jich je více, ale já náhodou narazila na tuhle! 

-------------------------------------------------------------------------------------------

MARKET SQUARE & TOWN HALL  |  RYNEK S RADNICÍ
THIS is the place where all the magic happens. Christmas markets are crowded always and everywhere. No exceptions. So my tip is obvious, arrive sooner than later. This was the very first place we search for. so we could walked around, ate churros (ehm, we wanted something polish or christmas-classic so we end up with churros. but hey, it was delious so what), bought little gifts with a minimal amouth of people around. We came back after sunset so we saw the lights up and enjoy the christmas mood - Wroclaw was awarded as city with best christmas mood - but it was nearly impossible for me with all the pushing and screaming drunk people. 

Hlavní náměstí, tady najdete radnici ve středu a kolem spoustu stánků s polským sýrem, čokoládou, churros (které je vynikající!), spoustu stánků, prodávající kýčovitá trička a batohy s kočkama, buldočkama a (jak jinak) i s pokemonama, další s vánočníma ozdobama a prostě, jak to tak na vánočních trzích bývá. My jsme to (pro nás) vyřešily uplně nejlépe, že jsme si to tam prošly hned, co jsme přijely kolem poledne, když tam ještě nebylo tolik lidí. Když jsme se tam šly podívat večer, abychom viděly i rozsvícená světla a trochu nasály tu vyhlášenou vánoční atmosféru, pro kterou byla Wroclaw i oceněná, tak jsme skoro utíkaly pryč. Být politá svařákem, pošlapaná a s bolavou hlavou, jak se jeden opilec přes druhého překřikoval není uplně vánoční náladovka, co si představuji. Ale tak to je prostě vždycky na vánočních trzích :) 
-------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------

PANORAMA RACLAWICKA & NATIONAL MUSEUM |  NÁRODNÍ MUZEUM
Both of these are only 5mins away from the main square and you might go around or near if you'll looking for the river - which is just across the road as well as Tumski island. The Raclawicka panorama is a monumental 360° panting showing the Battle of Raclawice. The building itself is pretty amazing, i can only recommend to look around! And national museum which is in front of the panorama is simply amazing - no words. Next time I'd love to visit some of the exhibitions, it seemed really interesting. Plus there's free entry on Saturdays! 

Oboje naleznete v Parku Juliusza Slowackiego (5minut od Rynku), naproti parku je vyhlídkova terasa přes řeku na ostrov Tumski (viz.níže). Panorama Raclawicka je (360°) malba bitvy o Raclawice. A už ta samotná budova je zajímavá. A národní muzeum je ná-á-dherná budova, Káťu jsem neukecala, abysme šly dál než jen na jejich bezplatný wc, ale třeba příště, protože jsem si všimla že ve stálé expozici je např. Evropské umění, Slezské umění nebo Galerie polského umění. Navíc se v sobotu nemusí platit vstup a i ve všední dny se platí jen 15zlotých. 

-------------------------------------------------------------------------------------------

TUMSKI ISLAND  |  OSTROV TUMSKI 
It's not trip to Poland if you dont visit at least one church, right!? Ostrov Tumski (or Cathedral island) is the oldest part of Wroclaw. Dominant is Cathedral of St. John the Baptist but don't miss Tumski bridge, Palace Sufraganów or Church of the Holy Cross - also very beatiful! 

Nebyl by to asi výlet do Polska, kdybychom nenavštívily ani jeden kostel nebo katedrálu. Ostrov Tumski je nejstarší část města a hlavní dominantou je katedrála sv.Jana Křtitele (Katedra sw.Jana Chrzciciela), kromě toho ale stojí i za vidění Kostel sv.Kříže, most Tumski, Palac Sufraganów! A ještě poslední tip, běžte se tam podívat (i) za tmy! 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Few places we saved for the "next time":
Co nás čeká příště:

  • Centennial Hall  |  Hala století
  • Wroclaw Fountain  |  Fontána
  • Train to heaven  |  Vlak do nebe
  • Wroclaw Market Hall 
  • Japanese garden  |  Japonská zahrada
  • Wroclaw Opera
  • "Underground people"statue
  • Iglica

And that's all. I hope this post might help somebody or inspire whoever wants to travel to Wroclaw. Let me know if you know some other places or whatever "must-.." in Wroclaw/ Poland :) 

Note: non of these photos are mine. Source is always under the photo on the right. If you want to see my photos, then click here


 //

A to už je vše. Napsat takový článek dá zabrat. zvlášť když psaní není moje nejsilnější stránka a nevím, jestli je pro mě složitější být srozumitelná v češtině nebo angličtině :D Každopádně doufám, že to někomu, kdo se tam třeba chystá pomůže nebo inspiruje. Klidně mi napiště pokud znáte další "IT" místa :) 

Pozn. všechny fotky použité v tomto článku nejsou mé. zdroj je vždy vpravo dole! Na mé fotky se můžete podívat v předešlém článku zde

You Might Also Like

0 komentářů

Pravidelní čtenáři