CZEXPLORE: Brána do pekla a Kostnice

21:52

Ahoj!
Páni, poslední czexplore článek byl v červenci. Přijde mi šílené, jak hrozně to letí, ani se nenadějeme a bude listopad (na který se neuvěřitelně těším, protože znamená hodně cestování) a pak Vánoce, Silvestr a celé znovu. No nic, radši půjdem na ten dnešní článek, než sama sebe vyděsim..

Před-poslední víkend v říjnu bylo nádherný počasí (v překladu: bylo 20stupňů, svítilo sluníčko, babí léto v plném proudu), v sobotu jsme oslavili juniora první narozeniny a v neděli si udělali výlet na Kokořínsko. Původní plán byl velký: Houska, Čertovy hlavy, Mělník a dost možná ještě něco. V reálu i díky tomu, že jsme moc několikrát blbě odbočili a strávili na cestě skoro dvě hodiny jsme byli rádi, že jsme stihli Housku a Mělník

English translation coming soon. 




Hrad Houska
Jen dvě otázky jsem měla: jak je to s tou bránou do pekla a proč se sakra jmenuje Houska? Jak je to s tím peklem vám řeknu později, ale proč se jmenuje Houska jsem už byla poučena. Na místě dnešního hradu dříve stálo hradiště, které ve 13.století nechal postavit vévoda/hrabě(?) pro svého syna Housku, nebo také Houseka. podoba jména asi není uplně přesně známá. Když už jsem v tom, tak vám ještě řeknu pár nudných faktů, abych si šplhla u hysteriků, sorry historiků. Původní gotický hrad byl v 15.-16.století přestavěn na renesanční. Pravděpodobně ho založil Přemysl Otakar II. společně s nedalekým Bezdězem. Majitelů měla Houska mnoho, mezi nejznámější,ale patří rody: Přemyslovci, Smiřičtí a Valdštejnové. V dnešní době je v soukromém vlastnictví.

Praktické informace: Hrad je otevřený od dubna do října, což znamená, že tenhle víkend máte poslední šanci v tomto roce! Prohlídky jsou vždy v celou od 10-16:00. Kromě prohlídky doporučuju i výstavu Dantovo peklo, což je ručně vyřezávané mechanické peklo, inspirované Božskou komedií.
A tip na závěr, pokud pojedete autem z Prahy, tak jeďte po D8, až k Mělníku. My sjeli už u Líbeznic a výlet jsme si tak nechtěně prodloužili.

No a jak je to s tim peklem.. abych to nezvrtala, tak sem dám úryvek z webu zahadolog.
"Jedna z nejtajuplnějších záhad tohoto hradu se točí kolem pekelné brány, která by údajně měla být ukryta pod Hradní kaplí ležící v samotném centru celého objektu. Díra do samotného nitra pekla, byla podle pověstí zasypána (několikrát neúspěšně) a na ní vystaven tento hrad jako strážce mezi světem a zlem skrývajícím se pod ním. Čeho se lidé tak báli? Že by opravdu hrad Houska dodnes skrýval, tak velké nebezpečí? Hrad byl oproti jiným navržen, tak aby hlídal to co je uvnitř namísto toho, aby se bránil nepřátelským nájezdníků."

Můj názor je, že to je velice povedený turistický lákač, protože jsem na články o Housce a její bráně do pekla četla i na buzzfeedu, lidi to řeší na reddit-u a celkově to očividně spoustu nejen Čechů fascinuje. Co mě více baví jsou ostatní legendy a pověsti. Například záhada fotografií, spoustě lidem se prý fotky z hradu nepovedou, jsou rozmazané, nezaostřené, a tak dále. Myslela jsem si, jaký to jsou amatéři, než jsem si stáhla fotky do počítače a zjistila, že slušně řečeno stojej za hovno. Jasně, mam nový objektiv se kterym nejsme ještě 100% kamarádi, taky je hrad uzavřený, takže tam je špatný světlo a malý, což s nedostatkem světla neni ideální pro ostření, ale stejně mě tyhle věci baví a kolem tohodle hradu jich je fakt fůra. Najděte si třeba legendu o máchově stroji času, také dost zajímavé, ať už věříte v tyhle věci nebo ne.


Mělník
Nebudu lhát, v Mělníku jsme měli jediný cíl: najíst se. Pak jsme se šli podívat na soutok Vltavy a Labe, do chrámu sv. Petra a Pavla a do kostnice. Jsem jediný neandrtálec, co zná jen kostnici u Kutné Hory, nebo to fakt není tolik známe? Anyway, pokud budete v Mělníku, tak tam zajděte, není tak "vyšňořená", jako ta v KH, ale za to mi přišlo lepší, že tam z reproduktoru pouštěli výklad a vy jste se jen otáčeli k té stěně z lebek a kostí o které zrovna mluvili. 

v Mělníku už Vánoce dokonce mají

You Might Also Like

0 komentářů

Pravidelní čtenáři